Bug: Korora 18 KDE installer sometimes not loading

Update: Try running the installer from the command line with two commands, like so:
xhost +
liveinst

A couple of users have reported that running the installer under the KDE live image does not do any thing, i.e. the loading cursor appears run but no program loads. This does not appear to affect GNOME.

If you run it from the terminal you get a error about X and GTK.

[liveuser@localhost ~]$ liveinst
No protocol specified
xhost: unable to open display ":0"
Starting installer, one moment...
anaconda 18.37.11 for Fedora 18 started.
No protocol specified
** (anaconda:1940): WARNING **: Could not open X display
No protocol specified
Traceback (most recent call last):
File "/sbin/anaconda", line 923, in
setupDisplay(anaconda, opts)
File "/sbin/anaconda", line 585, in setupDisplay
anaconda.initInterface()
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/pyanaconda/__init__.py", line 213, in initInterface
from pyanaconda.ui.gui import GraphicalUserInterface
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/pyanaconda/ui/gui/__init__.py", line 22, in
import meh.ui.gui
File "/usr/lib/python2.7/site-packages/meh/ui/gui.py", line 23, in
from gi.repository import Gtk
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/gi/importer.py", line 76, in load_module
dynamic_module._load()
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/gi/module.py", line 244, in _load
overrides_modules = __import__('gi.overrides', fromlist=[self._namespace])
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/gi/overrides/Gtk.py", line 1624, in
raise RuntimeError("Gtk couldn't be initialized")
RuntimeError: Gtk couldn't be initialized

We think this might be this upstream bug, however nothing concrete has been discovered.

Please try booting again after a power-cycle with your network cable either plugged in or out, the opposite of what it was when it wasn’t working. Please let us know how you go with this, especially if anyone finds something repeatable.

Update: Try running the installer from the command line with two commands, like so:
xhost +
liveinst

6 Responses to “Bug: Korora 18 KDE installer sometimes not loading”


  • Hi,
    I’ve yet to get any logs, but in the process of creating my Parsidora images I’ve encountered an issue that the installer won’t run. It might be the same problem as yours. Unfortunately, currently I can only boot the DVD in a virtual machine and couldn’t get any logs yet.

  • Hey Hedayat,

    See if running this first makes it work:
    xhost +

    I only had the problem in KDE, not in GNOME (apparently it’s because KDM loads too fast, and to me it seems like a systemd bug).

  • First note that I’m creating a DVD install image. If I let it to load automatically, it doesn’t. (mouse appears for a few seconds but then everything disappears, looks like that anaconda has crashed and X is terminated).

    However, once I got a shell without running anaconda, and when I run anaconda from shell, it worked. I don’t know why! :P

  • Ahhh, sorry, didn’t realise you were making a DVD. I haven’t done much of that, so prob no help to you. I’d be booting with basic video mode, but it sounds like systemd race condition to me.

    -c

  • All,

    Has anyone made any progress on this?

    I’m getting an almost identical issue with X crashing on Install from a Pungi spun DVD. X.log shows issues with KDSKBMODE K_RAW failing and a general I/O error… Running anaconda from the shell after it crashes works fine…

  • Hi Tim, not that I’m aware. Although if you’re having problems with Pungi install DVD, maybe add that detail to the bug report as I don’t think anyone else has yet.

    -c

Leave a Reply